Presseveteranene i Oslo og Akershus   Hendt i 2015   

  8. januar 2015       
-Fremtiden er nå, sa Bernt Olufsen, tidligere VG-redaktør om sitt syn på massemedienes utvikling og fremtid. Auditoriet i VG var benket med 60 presseveteraner. Typisk for utviklingen viste han innledningsvis to bilder, ett for en tid tilbake av seg selv lesende sin papiravis, og ett av nåværende VG-redaktør Torry Pedersen lesende sin smartmobil. De digitale mediene overtar for nyheter på papir, men ikke over alt. Lokalavisene er det håp for. Men nye annet vil endres, blant annet fordi blir så mye mer enn det som før var enveis kontakt. Lesernes reaksjoner kommer øyeblikkelig. Alt innhold i mediene skreddersys for mobil.
   I løpet av den drøye timen Bernt holdt oss fengslet kom han også inn på farene som alltid har hengt over den fri journalistikken, men som med de nye medier hardere melder seg. I utlandet er det ikke uvanlig med såkalt produktplassering i reportasjer. Annonser ser helt likt ut som redaksjonelt stoff, osv.
   Men terrorangrepet mot en ukeavis i Paris dagen før, ga Bernt også anledning til å veksle noen synspunkter om både avisfolks og tipseres sikkerhet.
   Bernt viste to avisforsider etter Paris-terroren (t.v.): Den franske sportsavisens matchresultat ”Frihet-Barbari – 0-12” og Ekspressens håndtegnede førsteside. På bildet til høyre ser vi noen av de 60 som hørte på.
   Klikk på bildene for å se dem store.

  22. januar 2015 
   Storartet omvisning i NRK
   Torsdag 22. januar hadde klubben en alle tiders utflukt til NRK. 38 personer møtte, veteraner og ledsagere. Omviser Mette tok gruppen som også fikk møte Ingvild Bryn i Dagsrevyen, der  hun tok seg tid til å snakke om sin arbeidsdag. Gruppen scoret på at de nettopp var gamle pressefolk! Stor begeistring. Og én i flokken fikk ekstra oppmerksomhet fra nyhetsankeren: Bodil Bakken, vårt medlem, jobbet i NRK da Ingvild begynte. Og Ingvild husket med glede den vennlige måten Bodil tok i mot henne på.
   - Siden da har jeg prøvd å ta imot nye medarbeidere på samme fine måte som du gjorde, Bodil, berømmet Ingvild Bryn. Bra, Bodil!
   Ragnhild Sælthun Fjørtoft
(på bildet) tok den andre gruppen på rundturen, og vi fikk tilgang til steder "allmuen" vanligvis ikke slipper inn. Blant annet i hallodamens gamle studio. Som var bitte lite! Og med masse å passe på før og under sending. At det som i dag heter kanalvert er en heltidsjobb hadde vi kanskje ikke fått med oss...men etter å ha hørt hvor utrolig mye forberedelse som ligger bak selv en kort orientering om programmene vet vi bedre. Og det var ekstra gøy at et kjent NRK-ansikt gjennom 45 år tok oss rundt.
   Hver gruppe brukte 2,5 timer på omvisningen, så den var grundig, spennende og interessant. Og på kostymelageret fikk vi "gamlisen" for eksempel se samedrakten Nora Brockstedt brukte i Grand Prix i 1960.

   Voi-voi! Så oi-oi for en super omvisning i selveste Kringkastingen - med lystig avrunding på NRK-folks vannhull "Valka" for en liten gjeng etterpå.
Ellen Marie Arefjord/leder
Klikk på bildet til Harry Thomas Cleven for å se flere som var med.

  5. februar 2015 
-Journalistikk er å måle verdier og ta del i samfunnsdebatten, sa Per Edgar Kokkvold da han møtte veteranene 5. februar.
   Med det beskrev han et rolleskifte i norsk presse. Partipressen er nemlig borte. Det er ikke så mange år siden det kun var fem aviser i Norge som ikke var partiaviser. I dag er det ingen av osloavisene som er partiaviser.
   Men, sier man at det var ille med partipressen, så er det blitt verre med en presse som er avhengig av publikum. Derimot er det et gode for demokratiet at det er motsetninger mellom presse og statsmakt.
   Problemet i dag er at det kommer for mye informasjon og at pressen er dårligere enn før til å ta standpunkter. Aviser løper etter det samme. De blir mer og mer like, mente han, og uttrykte tendensen slik:
   -Avisene må bli flinkere til å ta egne politiske standpunkter samtidig som de må bli mer villige til å slippe politiske motstandere fram i spaltene.
   Og han konkluderte:
   -Jeg ser ikke lyst på medienes fremtid, selv om jeg selv ser lyst på livet!
   "Journalistikk før og nå" var tittelen på hans vidstrakte tanker, som falt i god jord blant de 50 veteranene. Kokkvold er da heller ingen ukjent pressehøvding, ikke har tenkt å gi seg i samfunnsdebatten. Den mangeårige leder for Pressens Faglige Utvalg og generalsekretær i Norsk Presseforbund inntil i fjor sitter nå som leder av Kringkastingsrådet til 2017.
Etterpå vanket det ekte dampkokt lofotskrei med tilbehør, det vil si lever og rogn. Klikk på bildet for å se det stort der vi venter på middagen.   

19. februar 2015
Besøket på Stortinget bød på både kjente ting og overraskelser. Det hjelper hverken med ærlig ansikt, kjendisfjes eller grått hår - du kommer ikke inn på Stortinget som besøkende uten å gå gjennom en kontroll strengere enn på Gardermoen på vei til USA. Men vel igjennom yttertøyrøntgen, bombescanning og magnetfølere kom da 35 påmeldte, noen med ledsager og kunne bli med "Birte" og "Lasse" på samme runde som skoleelever foretar. Omviserne skjønte heldigvis raskt at her var det folk som kunne både norsk historie og som hadde vært her før. Mange av oss har jo hatt sin jobb her i perioder.
   Vi havnet raskt i Stortingsalen, på den den av galleriet som er avsatt til omvisninger. Spørretimen gikk sin gang, og rutinerte, tidligere stortingsmedarbeidere i flokken var tålmodig med de andre og overså enkelte unødvendige spørsmål.
   Klikk på bildet til høyre fra vårt besøk for å se stort, og klikk her for å gå til referatsiden med flere bilder.

5. mars 2015
"Svart journalist i Norges største avis" kalte Shazia Sarwar omtalen av seg selv, da hun tydelig litt innvendig skjelvende, men fast i blikket og treffsikker i humoren møtte over 40 presseveteraner. Hun var modig som sa ja til å komme, og ikke minst modig er hun i kommentarene i avisspaltene når det gjelder kulturforskjeller og kvinnesyn.
   Shazia fortalte mere enn dette, den norskfødte jenta med foreldre fra Rawalpindi. Faren kom til Norge i 1971 etter en ferd som nesten kostet ham livet, alle de andre i båten han haiket med druknet under reisen via Dubai. Senere kom mor, og hjemme i Norge kom også 5 jenter til verden og vokste opp i den krevende rollen som ventet dem av hjemmemiljøet. Så ble det pakistansk ektemann og en lang vei å gå for å gjøre karriere i det nye landet.
   Pakistanske familier skyver jentene fram, hevdet hun, i motsetning til det som vi norske trodde. Men alle jentene i hennes familie fikk høyere utdannelse, og slik er det i mange pakistanske familier. Guttene enses ikke i den grad - kanskje guttene ikke vil? Eller er det kanskje er press der i pakistanermiljøet? Hun snakket ikke så mye om det før hun fikk spørsmål fra en intenst lyttende forsamling. Og da kom det fram mange ting som overrasket oss, ikke minst om den endring som skjer i de pakistanske og muslimske miljøene i Norge.
   Shazia utdannet seg til økonom, og det var hun i 12 år. Men det var i en tid da radikaliseringstendensene begynte i det muslimske miljøet. Skulle hun nå fram med sine meninger, ja da måtte hun bli journalist. Det ble hun etter at hun i 2009 startet på bachelorgraden i journalistikk. Da hun havnet i VG ble hun engasjert på mange plan, helt fra tung grave- og forskningsjournalistikk til å bli politisk kommentator. Der skjønte hun at det hjalp ikke stort å være "svart", minoritetsborger og kvinne. Hun måtte konkurrere på like plan med alle de andre i VG.
   Så fikk hun mange spørsmål, og noen ble litt følelsesmessig å svare på. Spesielt om hun var blitt truet. For det hadde hun blitt, ikke bare en gang men mange. Det er nemlig ikke lett å ha to forskjellige kulturelle ben å stå på, men hun presiserte:
   -Det er min plikt å ta opp kulturforskjeller og radikalisering.
(Klikk på bildene av Harry og Ludwig fra møtet for å se dem store)
Her kan du lese mer om Shazia Sarwar:
I VG om kvinnerollen:
http://www.vg.no/nyheter/meninger/brev-til-karrieremammaer/a/23403773/
Her har du Shazia på Twitter: https://twitter.com/shaziasarwar
På blogg: https://shaziasarwar.wordpress.com/
Her er noen av Shazias innlegg i Aftenposten og andre aviser: https://shaziasarwar.wordpress.com/page/2/

Her har du noen eksempler fra Shazias kommentarer i VG:
"I anstendighetens navn": http://www.vg.no/nyheter/meninger/tigging/i-anstendighetens-navn/a/23388857/
"Avvist i kinodøren!: http://www.vg.no/nyheter/meninger/film/avvist-i-kinodoeren/a/23387644/
"Lytt til den muslimske ungdommen": http://www.vg.no/nyheter/meninger/terrorangrepet-mot-charlie-hebdo/kommentar-lytt-til-den-muslimske-ungdommen/a/23383360/
"Spørsmål til den muslimske terroristen": hhttp://www.vg.no/nyheter/meninger/terrorangrepet-mot-charlie-hebdo/kommentar-spoersmaal-til-den-muslimske-terroristen/a/23370028/

19. mars 2015
Til topps i Holmenkollen.

   Vi var ikke mer enn 21 veteraner, men alle kom til topps i Holmenkollen. Det går en slags fløybaneheis, så ble du ikke med oss, bør du forsøke dette senere. Flysimulator kan du også ta, men vi sto over, og rutsjebanen med sele på løypestreng fristet heller ikke. Men det var mye rart å se på i muséet og som vår omviser Reidun fra Hallingdal var flink til å fremheve. Ikke minst var det kanskje en nyhet for de fleste at Kong Olav hadde en betydelig samling håndstrikkede skistrømper fra flittige hender i hele landet. Han fikk jo med seg litt av hvert som gaver fra snille borgere ppå sine reiser i det ganske land. Det var bare det med Kong Olav, at skiantrekket brukte han så lenge det holdt. Her kan man også få se en del av dette, pluss de ubrukte strømpene.
   Etterpå koste vi oss med en bedre lunsj på Holmenkollen Restaurant. Været? Typisk for Holmenkollen: Tåke!
   Klikk på bildene fra besøket for å se dem store.

  9. april 2015    ÅRSMØTE  - last inn referat her.
"9. april - 75 år etter" var tankene som forfatteren og journalisten Bjørn Bjørnsen delte med oss på denne dagen.
Han har i flere bøker tatt for seg begivenhetene som førte til den tyske invasjonen av Norge og hvorfor mobiliseringen ikke virket.
Den første av hans bøker, "Det utrolige døgnet» bygger på norske og tyske kilder og handler om det mest dramatiske døgnet i norgeshistorien 9-10 april 1940.
Den andre, "Narvik 1940», som handler om forspillet til 9. april, i stor utstrekning bygget på frigitte britiske kilder og forberedelsene til invasjon i Finland og Norge slik det ble planlagt i London vinteren 1939-1940. Bjørnsen fikk flere spørsmål fra salen som han delvis svarte på, delvis ikke hadde noen kommentar til.
Bjørn Bjørnsen (77) er opprinnelig stavangergutt, som i sine pensjonistår er bosatt i Drøbak. Han begynte som journalist i Rogalands Avis, har bl.a. jobbet i Arbeiderbladet og Aktuell og har vært forlagsjef i Pax forlag.

  23. april 2015  Harrytur til Strømstad
Det meldte seg bare 13 deltakere til vår buss- og båttur Oslofjorden rundt med handletid i Norbysentret ved Svinesund, i Strømstad og på fergen Strømstad-Sandefjord. Men de som var med fikk full valuta for pengene, både gjennom arrangementet og på handlestedene og på fergen.

  7. mai 2015   Utviklingen av kommersielt fjernsyn i Norge

Dagens kåsør var Alf Hildrum, som har fulgt utviklingen av kommersielt fjernsyn her i landet siden TV2s oppstart for mer enn 20 år siden. Med ord og på skjerm viste han oss hvordan etermediene hadde forandret seg fra vanlig fjernsyn til tjeneste på mobil. Alf Hildrum tok for seg utviklingen av kommersielt fjernsyn her i landet, og så for seg hvordan det kan bli i framtida. Trusselen fra strømmetjenester og sosiale medier er spesielt interessant. De kan utgjøre en fare for reklameinntektene og seeroppslutningen til det tradisjonelle, lineære fjernsynet.

Han har vært eier/styremedlem i TV2, senere styreleder i TV2 og til sist sjef i TV2. Ved årsskiftet gikk han av som sjef og sluttet helt 1. mai.


   21.mai 2015      Klubbens jubileumstur til Oscarsborg festning
   Klubbens jubileumstur med fjordbåten "Plenty" med omvisning på Oscarsborg festning til minne om 75-års markeringen av krigsutbruddet i Norge ble sommerens høydepunkt.  Utflukten var feiring av at det som den gang het Seniorklubben, i dag Presseveteranene i Oslo og Akershus, ble stiftet 14. mai 1985. Altså 30-års jubileum i år, og grunn til å slå på stortromma.
Gaven fra klubben var en sponset tur for medlemmer og ledsagere. Vi har penger på bok, må vite, og det fikk alle turdeltakerne nyte godt av.
   Også været var på vår side. SOL i jubileumsgave fra oven!
   Vår turbåt "Plenty" brukte et par timer på turen nedover Oslofjorden. Noen sto på dekk, andre satt inne i salongen. Og praten gikk. Her var man for å hygge seg, først til vanns, så til lands. For på Oscarsborg ventet to dyktige guider, som dro oss gjennom den dramatiske krigshistorien fra denne øya rett utenfor Drøbak. Den tyske slagkrysserer "Blücher" ligger som kjenti fjordens dyp der ute.
   HER kan du lese vår leder Ellen Marie Arefjord rapport fra turen. Og HER kan du se en billedkavalkade fra begivenheten fotografert av Harry Thomas Cleven og Bjørg Duve. Eller bare klikk på bildet. Klikk HER for å hente jubileumssangen. Og til slutt: Klikk HER for å laste inn turbrosjyren til Ludwig.
 

   3. september 2015      Irene Halvorsen om kommunevalget
Som et festfyrverkeri vekket Irene Halvorsen (45) oss opp fra førvalgsdvalen ved å trekke fram synspunkter man kanskje ikke hadde ventet fra en dedikert politisk redaktør og samfunnsredaktør i arbeiderpartidominerte Dagsavisen.
   Irene ga oss tilbaketrukne veteraner noe å tygge på den 3. september – første møte i høsthalvåret. Det er et kommunevalg vi går mot den 13. september, ja vel, men det spilles på rikspolitiske strenger hele veien.
   Hun illustrerte det med bilder fra Bergen med en slukøret Erna sammen med en seiersbevisst Trude. Hun hentet fram bilde av en lett oppgitt Raymond i Oslo og en Jonas som lekte gjemsel i skogen.
   Så fikk hun da også full oppmerksomhet og mange spørsmål etter at hun, ikke bare hadde vært innom Bergen, men også hadde tatt for seg Tromsø og Trondheim. Oslo, ja, hva vil De Grønne gjøre her etter valgdagen?
   Irene Halvorsen har gjort en imponerende karriere i pressen, og har er faring fra NRK, VG, Avis1 og NTB før hun gjorde vei i vellinga i Dagsavisen, hvor hun stiler mot toppen.

(Foto: Harry Thomas Cleven)

   17. september 2015     På oppdagerferd til "Det nye Oslo"
    Med en buss full av langt flere innflyttere enn de få som virkelig var vokst opp i hovedstaden hadde Erik Dahl, prosjektdirektør i den øverste ledelse i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, mye å vise fram da 52 fra Presseveteranene i Oslo og Akershus var på sightseeing i egen by.
   Trygve Moes forslag om å ta ”Det nye Oslo” i øyesyn ble en informativ rundreise til bydeler mange ikke hadde vært i før eller besøkt på årevis. Nytt for de fleste var vel også at Oslo, med sine nå 650 000 innbyggere, er den hurtigst voksende hovedstad i Europa. Så må man også ta med alle fra nabokommunene som har arbeid her.
   Vi fikk blant annet se Kværner-byen, et tidligere industristed i gjelet under Ekebergåsen, der Alnaelva er lagt i rør og hvor terrassehusene klatrer opp etter åssidene med en boligtetthet man bare i de senere årtiene har kunne akseptere. Vi skulle gjerne sett mer, men bussen ble hindret av betongbilenes leveranser.
   Erik hadde plukket ut en rekke visningsobjekter, alle på størrelse med en middels norsk by, som ved hjelp av bygningsarbeidere - ikke bare fra Norge, men også fra Baltikum, Polen, Sverige, Danmark og Tyskland - spretter til værs med en arkitektur, som ikke står i skyggen for den såkalte ”Barkoden”, som vi også så på og som vises på Ludwigs bilde fra Bjørvika.
   Hovin-byen med Økern, som i sin tid hadde det høyeste i hus Norge, er nå bare smågutten i området der et nytt senter skyter i været. Vi kjørte i tunellen mot Sinsenkrysset underveis til fenomenet Nydalen. Chrstiania Spigerverk lå der før og sysselsatte 1500 mennesker. Verket ble sparket til Mo i Rana og nå jobber ikke mindre enn 20 000 her, mens over 5 000 bor her. (Søk på navnene hvis du vil finne ut mer selv.)
   Men også steder som Ensjø-byen er i overraskende forvandling med bygging av ny T-banestasjon og boliger i forskjellige former og etasjehøyder, som overgår de fantasier man før hadde om drabantbyer. Dette fører til planer om nye T-banetraséer og biltuneller, som etter det nylige kommunevalget sikkert blir diskutert på ny.
   Etter en passering igjen av Middelalderparken, der vannspeilet er på samme nivå som for tusen år siden da Oslo ble født, gikk ferden til Filipstad, like bak Tjuvholmen, som er en ny by i seg selv, like ved fjordbyen Aker brygge. Filipstad skal ikke bare utvikles som cruisebåt og fergeterminal, men også som boligfelt og kultursentrum, hvor også et nytt konserthus er ønsket.
   Det ble en rundreise, som fullstendig overskygget det som turistene får vite, og som høstet stort bifall under den rikholdige lunsjbufféen på Sjøflyhavna Kro, etter at vi også hadde sett hva som spretter opp av boliger og næringsbygg på området til hovedstadens gamle flyplass Fornebu, som f.eks. Statoil-bygget.
Bildene viser også vår leder Ellen Marie Arefjord i aksjon på bussen, som vi ikke gikk ut av på grunn av ekstremværet ”Petra”. Klikk  på dem.

   1. oktober 2015     Nobelprisen
    Ti dager før kunngjøringen av Fredsprisen kom en av ekspertene på dette området, sjef for URIX i NRK, Knut Magnus Berge til oss med sine fortrolige tips, hvorav ett pekte på en i hans øyne meget fremtredende kandidat. Men han ville ikke bli sitert, og ingen sv de 42 presseveteranene til stede satset på det heller.
   Det var et høyst aktuelt emne, for Berge hadde med seg Geir Lundestads aktuelle bok "Fredens sekretær", den som fikk Fredspriskomitéens medlemmer til å tenne så skarpt på pluggene at den tidligere sekretæren for  Nobelkomitéenen ble kastet ut av sitt kontor i Nobelinstituttet. Og ikke bare det, Lundestad mistet øyeblikkelig sin e-postadresse og telefonnummer der. Berge imøtegikk noe av kritikken i boken. På spørsmål fra salen om boken ville vekke stor internasjonal oppmerksomhet var svaret nei.
    Like så interessant som Berges innblikk i Nobelkomitéens indre liv og arbeidsmetoder, var å få vite hvordan NRKs utenriksavdeling jobber med saken og prøver å finne ut hvem årets fredsprisvinner(e) kan være. Spekulasjonene er mange, og har lekkasjene vært til stede før, er de i alle fall nå skjerpet inn i den grad, at selv Stortinget og Utenriksdepartementet er avskåret fra den informasjon de før har fått like før prisen kunngjøres.
   På Den Norske Nobelkomites hjemmeside kan du lese alt om prisen: http://nobelpeaceprize.org/nb_NO/home/
Foto: Harry Thomas Cleven.

   15. oktober 2015     Sjøfartsmuseet
   Med en besnærende og halsbrekkende supervideoreise over hav, innom fiskevær og gjennom tinder og fjellskar avsluttet vi utflukten til Norsk Maritimt Museum på Bygdøynes torsdag 15. oktober 2015.
   Med det vell av informasjon fra Norges viktigste næringsgrunnlag gjennom tidene var besøket altfor kort til å favne det hele, men det ble et utgangspunkt for senere besøk og opplevelser.
   Med en flokk på 34 måtte vi dele oss opp i to grupper, som henholdsvis fikk en innføring i skipsbyggingens historie og sjøfolkenes skjebne og arbeidskår. Ikke minst har de siste utgravningene i Bjørvika på Oslos havn brakt lys over mange spørsmål. De ærerike tidene for de hvite seil satte også store krav til sjølivets arbeidsfolk.
   Med en velsmakende laksemiddag avsluttet vi den nydelige dagen.
Klikk på bildene for å se dem store.

   29. oktober 2015     Flyktningekrisen
    Hun skulle gi oss synspunkter om håndteringen av pressens kildevern, politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit. Men fire timer før hun skulle møte oss ringte hun med ønsket om heller å snakke om dagens hyperaktuelle tema: Flyktningsituasjonen. Det ble naturligvis som nestlederen i en av Norges største aviser ønsket. Og vi andre, som alle er flasket opp på nyheter som hovedernæring var enig. Med avisene fulle av de aktuelle problemene, og med parlamentarikere stilt overfor en situasjon der enighet er avgjørende for både landets og ikke minst politiske lederes fremtid, var emnevalget naturlig.
   Kvintessensen av Hanne Skartveits timelange utredning og svar på spørsmål kan sammenfattes i en eneste setning:
   -Hvis (statsminister) Erna (Solberg) finner fram til en løsning på problemet, vil hun bli stående som en av de mest betydningsfulle statsministre i norgeshistorien.
   Men det er håp, fordi den norske befolkning har imøtesett problemene med andre øyne enn danskene og svenskene, nemlig med raushet. Men det har også vært under tvil. Danmark har offisielt inntatt en restriktiv holdning ovenfor asylsøkere. Svenske styresmaktes innvandringsvennlighet har resultert i protestaksjoner av kriminell art.
   Den norske nasjonale strategi må være få innvandrere inn i det norske samfunn så hurtig som mulig med arbeid og bosetting. Vi må se på dem som nordmenn. Dette krever et politisk lederskap i høy klasse, som også må få kommunene med på løsningene, mente hun
- - -
    Hanne Skartveit har en solid utdannelse, med juridisk embetseksamen og en mastergrad i internasjonal politikk. Og med en far (Andreas Skartveit) som forlagsmann og mangeårig medarbeider i NRK, var hun nok litt arvelig belastet da hun staket ut den journalistiske yrkesveien.

   5. november 2015     Operaen
   Klikk på bildet av de som var i operaen, så kan du gjenkjenne de som var der som fikk med seg opplevelsen alle de hjemmesitterne gikk glipp av. Mange av de inviterte svarte med å si: -Operaen? Nei, der har jeg vært på omvisning!.
   Det hadde flere av deltakerne denne gang også vært, men vi fikk en helt ny opplevelse med mange detaljer som ikke var nevnt før. Det skjer stadig noe nytt.

   3. desember 2015     Julegildet
Julefesten på Schafteløkken på Frogner ble sluttsteinen i årets begivenheter 2015. Et halvt hundre presseveteraner fra Oslo og Akershus, noen med ledsager, hadde funnet veien til det ærverdige sveitserhuset med det nostalgiske interiøret. Akkurat passende omgivelser for en prat om gamle dager.
   Etter velkomstdrinken ble vi ytterligere varmet opp av kveldens oppstarter og publikumsvarmer, den fremdeles høyst aktive politiske kommentator i VG, Yngve Kvistad. Han visste hva som ville slå an, historier fra pressemiljøet i minnenes tid.
   Praten og skålingen gikk livlig, og innimellom spiste vi også:
   Forrett: Ristede scamåi med crispy serranomarinerte tomater. Hvitvin dertil, eller alkoholfritt.
   Hovedrett: Urtemarinert hjortefilét med rosenkål, gulrøtter, bacon, kremet viltsaus og ovnsbakte poteter. Akkompagnert av rødvin.
   Som avrunding fikk vi sjokolademousse servert med bærcoulis. Og selvsagt kaffe med selvbetalt avec.
Festen varte lenge.

Klikk på Ludwigs bilde for å se flere fra begivenheten.