Presseveteranene i Oslo og Akershus   
Referater 2017  

Torsdag 19. januar 2017 - Et tørstende folk

I åtte år - for 98 til 90 år siden - ble Norge forsøkt tørrlagt, det vil si fritt for alkohol. Men det gikk ikke. Til tross for at 62 prosent av det stemmeberettigede folk, som hadde brukt sin valgrett ville bli kvitt både salg og bruk av alkohol, fløt nesten spriten i gatene. For ikke å snakke om i bygdene der brenningen var nesten som en næringsvei å regne.

Les mer HER


Torsdag 2. februar 2017 Ei Nobel vitjing

Skyene låg over hustaka rundt Henrik Ibsensgate i Oslo då heile 59 personer - medlemmer av Presseveteranene, inkludert ledsagere - stilte seg i kø rundt klokka 10.30 for å besøka det mye omtalte og til tider omdiskuterte Nobelinstituttet. Der altså den enda meir omdiskuterte Fredsprisen blir kunngjort, etter grundige vurderingar og research.

Les meir HER.   

Klikk på biletet for å sjå korleis det var der inne.


Torsdag 16. februar 2017 Svenskesviket dokumentert

Eirik Veum, utenriksmedarbeider i NRK, var blant sine egne da han på et rekordstort fremmøte i klubben torsdag 16. februar 2017 utdypet arbeidet med sin siste bok "Det svenske sviket - 1940-1945". Født i 1975 er han gammel nok til å tolke krigshistorien med grave- og nyhetsjournalistens erfaring. Samtidig er han ung nok til ikke å være belemret med den krigspsykosen de stadig færre overlevende sliter med.

Les mer HER 


Torsdag 2. mars 2017  - Ett besøk - tre opplevelser

Vårt besøk på Vitensenteret 2. mars ga oss ikke utelukkende en innføring i behandling av psykisk helse før og nå - og holdningene til dette, men vi fikk to bonus-omvisninger.

Les mer om alt HER.


Torsdag 16. mars 2017 - Cecilie Hellestveit - Syrias verdenskrig

Syria-ekspert Cecilie Hellestveit (44) holdt oss engasjerte i 80 hektiske minutter over det som hun karakteriserte som Syrias verdenskrig. En krig om makt, der religionen er våpen i en konflikt som preger hele Midt-Østen og som kan tenne verden.

Og en annen ting: Konflikten er den første krig, der Internett er blitt brukt som aktivt kampvåpen.

Les videre HER.


Torsdag 30. mars 2016 - Småflaskemuséet

Bryggeriarvingen Christian Ringnes har så mange penger at han kan leve sine hobbyer fullt ut. Miniflaskemuséet i Kirkegata 10 i Oslo er bygården han rett og slett kjøpte og bygde helt om for å realisere en av sine kjepphester.

Takket være hans raushet og ubeskjedenhet har vi presseveteraner, og alle andre som betaler for det, kunnet få et et dypdykk i hans indre, muliggjort gjennom den 3-etasjes bygningens, ikke helt edruelige, metamorfose.

Bernt Lie (eieren av hånden på bildet) hadde med seg tre småflasker som bidrag  til samlingens før av 53.000 sådanne av ulik slag.

Vil du bli med oss, som var i muséet torsdag 30. mars, kan du taste HER.

Men, for at vi skal ha vårt på det tørre, ta også en titt på Christian Ringenes' egen presentasjon av muséet sitt HER.


Torsdag 20. april 2017 - Journalistikken er ikke som før  

   Når du klikker på en nyhetsoverskrift på mobilen eller nettbrettet, så skjer det mer enn du tror når artikler og bilder kommer fram til lesning. Ditt valg blir registrert og går inn i en analyse av deg som leser, ikke bare for å gi deg annonser som passer deg, men også nyhetsstoff som du liker, for at du skal fortsette å like nyhetskilden.
   Dette spøkelset, som er i ferd med å overta desksjefenes og redaktørenes rolle kalles algoritmerelatert publisering.

Jens Barland, erfaren journalist, som er blitt presseforsker, fortalte ikke bare om dette, men også om den metamorfose som journalistikken har gjennomgått i de senere årene – uten at verken gamle journalister eller de stadig yngre leserne har merket det.

Les mer HER.

Les årsmøtereferatet HER.

Foto: Harry Thomas Cleven.


Torsdag 22. juni 2017  - Sommeropplevelsen Mjøsa rundt

På den lyseste dagen i året, torsdag 22. juni, stevnet 50 osloveteraner, mange med ledsager, til Lillehammer med Maihaugen og OL-museet som mål. Etter en styrkende tapaslunsj, fikk vi en velkomst av den stedlige og velkjente redaktør Asbjørn Ringen og en historisk "reise", både gjennom de olympiske lekene og norsk kultur.

Høydepunktet ble hjemreisen med 161-årige hjulbåten "Skibladner" til Gjøvik med den tradisjonelle laksemiddagen om bord.

Og helt fra start til slutt, hadde vi som cicerone med oss vårt allvitende medlem Arne Finborud. Han lot oss aldri være i tvil om de historiske detaljer i det mangfoldige landskapet vi reiste igjennom på vår ferd med buss og båt Mjøsa rundt.

Den 12 timer lange turen satte punktum for et innholdsrikt vårprogram.

Se bildekavalkade HER.

Se også: https://maihaugen.no/  http://www.skibladner.no/  https://ol.museum.no/


Torsdag 7. september 2017  Foran stortingsvalget

Mest spennende siden 1945  

Med professor Frank Aarebrot i minne etter hans fatale sykehusinnleggelse, var bergenserens erstatter den beste vi kunne få til å vurdere partistriden foran det «mest spennende stortingsvalg vi har hatt siden 1945».

Redaktør Harald Stanghelle, som den sporty kollega han er, ryddet unna noen avtaler, slik at han kunne sette av 1 - en - time til oss på et møte der over 60 hadde meldt seg på.

Men hos Harald Stanghelle hadde valgkampen etterlatt et inntrykk, som skulle holde seg, slik at da de første resultatene kom kl 21 mandag 11. september, gikk det som han fortalte - ikke med rene ord, men etter hans vurdering av de enkelte partiledernes rolle i dette politiske spillet.

Les mer


Torsdag 21. september 2017  På Jødisk museum

Jødisk museum i Oslo er ingen gammel institusjon, men stedet i Calmeyers gate er historisk, idet en av byens synagoger lå her - inntil den grusomme natten høsten 1942.

Det var her Presseveteranene, som ble med på omvisningen 21. september 2017, fikk se plansjen, som ikke bare viste synagogens beliggenhet, men også hvor de mange som ble arrestert og henrettet bodde. Navnelistene gjorde inntrykk. (Du kan se tydeligere på et større bilde, hvis du klikker på illustrasjonen.)

Les mer


Torsdag 5. oktober 2017  Geir Helljesen

Norske statsministre er ikke som andre statsministre.

Geir Helljesen har møtt mange statsministre i sin tid i NRK. Men det hadde også hans kolleger blant presseveteranene, som kom for å høre om det var noe som de ikke hadde hørt om.

Men Geir tok alle statsministrene for seg, også de som han ikke hadde møtt som reporter, og konkluderte med følgende godord:

   -Norske statsministre har et nærmere forhold til folket enn det statsministrene i mange andre land har. 

Les mer HER.


Torsdag 19. oktober 2017  På Nationaltheatret

Den siste utflukten i 2017 var viet stor interesse blant medlemmene - 38 påmeldte, som fikk et dypt innblikk i teatrets indre liv og historie.

Nationaltheatret i Oslo er, ved siden av Den Nationale Scene og Det norske teatret, en av Norges tre hovedscener for teaterkunst. Første sjef var Bjørn Bjørnson, sønn av Bjørnstjerne Bjørnson.

Du kan få bli med oss på omvisningen i en bildeserie, som Harry og Ludwig har laget, men først bør du unne deg litt historikk, som du får fra lenkene under.

Les om Nationaltheatret HER.  Se teatrets hjemmeside HER.  Les om den store ombyggingen og restaureringen HER.


Torsdag 2. november 2017  Fenomenet Donald Trump

Snart ett år siden amerikanerne fikk sin nyeste president tredd ned over hodet, er det fremdeles mange som spør seg: Hvor lenge blir han sittende?

Det spørsmålet kunne heller ikke dagens kåsør, Eirik Bergesen svare på. (På bildet ser du ham sammen med vår leder Ellen)

Men han kunne fortelle oss en god del om hvorfor Trump vant.

Den amerikanske presidenten har ekstremt gode talegaver, men ikke bare det. Han snakker ikke som en politiker og har aldri vært det. Men han brukte et parti, som trengte en god kandidat. Han har evnen til å manipulere. Hans motkandidat Hillary Clinton reagerte nøyaktig slik som han ville, og tapte.

Trump vant fram med sin djerve taktikk som 'businessman' og selger. Ordvalget har han sikkert lært seg da han var liten og lyttet til anleggsarbeiderne på farens byggeplasser: Direkte tale uten akademisk omsvøp. Men også med en vel kalkulert innblanding av usannheter, som blir ubestridelige når de bare sies ofte nok. Løgner med en kjerne av sannhet.

Og usannheter i media er amerikanerne kjent med. Men tilliten til media er lavere enn tilliten til Trump.

Det var en ytterst interessert forsamling, som lyttet til Eirik Bergesens karakteristikk. Men mange var nok skuffet over at heller ikke han kunne se hvordan ting kunne endre seg. Taleren sa det ganske enkelt slik:

-Hvis valget var i morgen, ville han ha vunnet!

Og hva med neste valgperiode?

I dag finnes det ikke noen motkandidat. Så lenge valgsystem og grunnlov er slik som nå, er det heller ikke ventet at uregelmessig avgang skal skje.


Torsdag 30. november 2017  Julegildet 2017

Denne gjengen, som fant tonen og skapte stemningen, kan du se flere bilder av ved å klikke på dette.