Presseveteranene i Oslo og Akershus   
Referater 2018  

Torsdag 11. januar 2018  #metoo-kampanjen og dens følger

Året 2018 ble åpnet med et brennende tema, nemlig #MeToo-kampanjen, som her i landet resulterte i en rekke varslingssaker med ringvirkninger i flere partier.

Midt i alt dette oppstyret stilte VGs unge nyhetsredaktør opp hos oss, nemlig Tora Bakke Håndlykken (34) for å redegjøre for hvordan hun, som kvinne og kanskje landets eneste sådanne i jobben som nyhetsredaktør, ser på saken.

Så fikk da også de fremmøtte et møte med en ung og ordpresis nyhetsformidlers syn på hva dagens aviser har å stille opp med når meningsytringene på nettet går over alle støvleskafter.

Les mer her

Torsdag 25. januar 2018  Bildets makt  

Av helt spesiell interesse for oss presseveteraner var en fordypning i bildets makt. Det fikk vi på Preus fotomuseum i Horten. Spesialutstillingen "Bending the Frame" var rett i blinken for oss, som gjennom en levealder har brukt bildet, ikke bare som avisstoff, men også som påvirkning.

Utstillingen tok utgangspunkt i samtidskunsten og massemediene, hvor fotografiet har hatt stor betydning for historiefortellingen og den offentlige bevissthet i det 20. og 21. århundre. Kan fotografiet fortelle oss noe nytt eller noe annet om den verdenen vi lever i?

Jo, vi fikk se det. Men før vi forteller om hvordan vi opplevde det, bør du gå til museets hjemmeside HER og lese om saken.

Så kan du gå videre HER til forsettelsen og se hvordan vi opplevde besøket, anskueliggjort med bilder av Ludwig og Harry samt fra museets samling.

På bildet på denne siden ser du noen av våre veteraner: Nærmest Erik Andersen medbringende sin snart århundregamle Kodak Brownie kasseapparat, og bak ham ikke fullt så gamle Arvid Bryne og John Myhre.


Torsdag 8. februar 2018  Fotballens ildsjel

Mange spørsmål kan man ha på tungen når man møter selveste generalsekretæren i Norges Forballforbund, Pål Asbjørn Bjerketvedt, spesielt når man vet at også har godt innblikk i hvordan pressefolk tenker. Han har jo også ledet Norsk Telegrambyrå i flere år.

 Bjerketvedt var ikke opptatt av motsetninger og problemer, men samarbeid og forståelse. Det begynte med at han viste bilder fra barne- og ungdomsfotball, og da flyfotoet av hans hjemmelags bane "Sprint-Jeløy" kom fram på lerretet midt i småhusbebyggelsen på 'Jæløya', smeltet vel alles hjerter.

 Det er da også et formidabelt omfang av deltakere og ønsker og behov, som han fått å handskes med, 58-åringen. Det kreves diplomatisk kløkt av en slik leder, som står ansikt til ansikt med to millioner fotballinteresserte i Norges land.

 To-millionerstallet er hans egen påstand. Men den er vel ikke så langt fra sannhet når man tar med alle foreldre, som griper dypt i lommeboken for at podene skal få en sunn fritidssyssel.

 Pål hadde egentlig ikke tenkt å bytte jobb fra det å være sjef i NTB. Men refleksen i fotballbeina fra sine egne 275 A-kamper sparket ham over i NFF som et slags kall.

 Han snakket med varm glød om sine undersåtter, nei, ikke det, sine fotballvenner: En skare på 375.000 spillere i 1862 lag. Og ikke bare spillerne, men også de over 130.000 frivillige, som stiller opp i dette som han og likesinnede kaller fotballbevegelsen.

 -Men det har vært en fordel å ha vært i media, sa han, og tenkte ikke bare det å møte spørsmål fra journalister. -Fotball mener alle noe om.

 Og ikke minst delte han med oss sin hjertesak med fotballen: Det sosiale, det som skaper likestilling, det som gir trygghet, glede, respekt og folkelighet.

 Det ble et langt møte.

Foto: Harry Thomas Cleven