Presseveteranene i Oslo og Akershus   
Referater 2017  

Torsdag 19. januar 2017 - Et tørstende folk

I åtte år - for 98 til 90 år siden - ble Norge forsøkt tørrlagt, det vil si fritt for alkohol. Men det gikk ikke. Til tross for at 62 prosent av det stemmeberettigede folk, som hadde brukt sin valgrett ville bli kvitt både salg og bruk av alkohol, fløt nesten spriten i gatene. For ikke å snakke om i bygdene der brenningen var nesten som en næringsvei å regne.

Gunnar Kagge, journalist i Aftenposten kom til Presseveteranene med sin bok om dette fenomenet. Men han hadde ingen bokeksemplarer å by oss, for hans verk var forlengst utsolgt fra forlaget. Derimot ga han oss noen smakebiter fra sin forskning, materialisert i vederkvegende og tankevekkende informasjon mellom to permer.  

Forbudsbevegelsen, som altså seiret i 1919, var en særdeles fargerik blanding av bedehusgjengere, kommunister og sosialister. De hadde følge med overklasseledere og forretningsfolk. Men på landsbygda var oppslutningen så forskjellig. Her spilte urgamle tradisjoner og økonomiske interesser sterkt inn. Martin Tranmæl gjorde Arbeiderpartiet til et forbudsparti. Han gikk i kompaniskap med kristenfolket på Vestlandet.  

Men den kommunistiske gruppen «Mot dag» hadde sin egen analyse klar:
«Det er en broket forsamling av menn, kvinner og partier som har gjennomført forbudet. Kommunister, alkoholpolitiske vitenskapsmenn, kvinner hvis menn og sønner er gått til grunne av drikk, opplyste forretningsmenn og andre. Men den faste kjerne som bærer bevegelsen og som er ens i alle land er den sjelsbekymrede menighet som tjener gud og som vil at deres dyd skal være den nestes.»

Kagge manglet ikke på gode eksempler på resultatet av forbudet, fra konsumering av hårvann og malingtynner til dramatisk innsmugling med et væpnet tollvesen i kjølvannet. Ganske humrende reaksjon fikk han på eksemplene, men også ettertenksomhet, idet den lokaløkonomiske side av saken ble belyst.

Det er nok mange av de 35, som var til stede, som vil sikre seg boken for nærmere studier og hygge.

Les mer om forbudstiden her:
https://no.wikipedia.org/wiki/Forbudstiden
http://www.aftenposten.no/kultur/En-Kagge-med-brennevin-608010b.html
http://frifagbevegelse.no/bok-film-og-musikk/brennevinsforbudet-6.158.423646.d2b9aad474