Presseveteranene i Oslo og Akershus  I Riksarkivets dype kjellere
 
Først var vi i Wergelandsalen hvor rådgiver Fredrik Larsen-Lund fortalte om Arkivverket, tjenestene, Arkivportal, Digitalarkivet, og ikke minst det som har å gjøre med mediesektoren. 
  Deretter fikk vi en omvisning i magasinene, hvor arkivar Kristin Brattelid (t.v) lot oss se noen godbiter fra arkivene. Her er hun med Rie og Bjørg utenfor lesesalen før heisturen til arkivdypet flere etasjer ned .
  Dypt nede i magasinene i berggrunnen oppbevares ca. 250 000 hyllemeter med arkivmateriale. Kristin fikk følge av kommunikasjonsrådgiver Helen Frøyseth, som hadde funnet fram noen riktige godbiter til oss fra pressen.
  Her er dokumenter fra før år 1000 og til de nyeste, som bare er noen måneder gammelt. Arkivverket har materiale som kan dokumentere privatpersoners rettigheter og interesser på ulike vis.
  Vi fikk høre av Fredrik at Statsarkivene oppbevarer dokumenter etter lokale og regionale statlige myndigheter og dessuten private arkiver fra bedrifter. Men ikke hvem som helst kan komme med arvegodset i en eske. -Det er fullt, sa han.
   Her fant Helen (t.v.) en lekkerbisken for oss: Den første dokumentasjon fra 1930-tallet som viser kampen mot tekstreklamen i avisspaltene. Og arkivar Annette Alsvik (t.h.) viste eksempler fra eldre og nyere fotografier i aviser og andre kilder.
   Hvis vi ser litt bleke ut alle sammen, skyldes det lyset, som er mest mulig fritt for UV-stråling. Litt kjølig er det også, ca 18 grader og meget tørr luft. Når ingen er der slukkes lys og porter stenges med lufttette skott.
   Som en kuriositet hadde Helen og Krstin funnet fram dokumentasjon om "Trangviksposten", det egensatiriske vittighetsbladet som kom ut fra 1899 til 1907. Her lå det parat i eskene...
   Og "Trangviksposten hadde meget kjente illustratører, som Th. Kittelsen, Olaf Gulbransson og Øyvind Sørensen. Her holder Kristin opp en tegning av sistnevnte, som viser hans gamle mor som motvillig måtte finne seg i...
  ...å bli fotografert for å komme i bladet. Men også annen bruk av bilder og fotografier ble  vist oss, dertil med eksempler fra norsk aktivitet under den 2. verdenskrig.
  Det ble en rekke spørsmål og svar før vi etter en drøy time forlot "katakombene" og fikk se dagslyset igjen høyt der oppe på overflaten.
  Den selvbetalte lunsjen i husets kantine bestod av en Nordisk Kald tallerken med brød, smør og kaffe. Til drikke tok vi vann.
Og etterpå var det noen som benyttet den fine dagen til å ta en spasertur langs vakre Sognsvann utenfor.
 Alle kan besøke lesesalene og arbeide med arkivsaker, enten det er til vitenskapelig forskning, for å undersøke juridiske rettigheter, drive slektsgranskning eller andre slags undersøkelser. Her kan du lese mer om Riksarkivet, og her adresser du kan bruke for å lete i arkivene: Slektsgranskning Annet arkivsøk

  Respekter copyright!   Ikke legg bilder og tekst ut på sosiale medier!
   Til start     Hjemmesiden
 Foto: Harry og Ludwig  - Oppsett: Ludwig